Nyhetsbrev augusti 2023.  C:\Users\pahi\Google Drive\Delat med Bygdeföreningen\STYRELSEN\Trycksaker\Långhed logga genomskinlig med HTML-färg 25AD62.png

Nu har vi njutit av juli månad och kanske den inte bjöd på lika mycket sol och värme som i juni men fint har det varit. När vi nu går in i augusti så kan vi njuta av lite mörkare kvällar och att vi får tända ljus igen. På bygdegården så har det varit full fart  med taco fredagar och öppet på onsdagar och lördagar - öppet samma dagar och tider som loppisen mitt emot - snacka om en bra kombo för oss båda! Här lite om vad som varit och är på gång.

GLÄDJE BESTÅR ÖVER UTNÄMNINGEN:

ÅRETS BYGDEGÅRDSFÖRENING SVERIGE 2023

DET HAR SYNTS OCH HÖRTS I BÅDE RADIO OCH I VÅR LOKALTIDNING.

TILLSAMMANS KÄNNER VI STOLTHET OCH GLÄDJS! 

En skylt förärades oss av Fronta som nu pryder sin plats. Tack för gott samarbete säger vi till många samarbetspartners. Samarbeten är viktiga för oss i föreningen.

 

Långheds Sommarcafé 2023

har öppet onsdag och lördag till lördag 12/8 med sommarjobbare och Mayyada. 

Efter det är det lite oklart då vi inte fått besked kring ev. fortsättning av arbetsförmedlingen men vi hoppas. Isåfall blir det öppet fortsättningsvis på lördagar kl 11 - 15 med Mayyada Bhlasal som erbjuder härlig mat och bak med svenska och arabiska smaker.                                                                                      

 

Vad är på gång: 

FIRA! Onsdag 9/8 blir det ett härligt evenemang i Långhed denna dag/kväll.

Först är det öppet för sommarcafé.Kl 18 öppnar vi för kvällens utomhusbio. Lite bubbel är trevligt så det bjuder vi på liksom en film som drar igång kl 21.30 när det har blivit lite mörkt. Mellan 18 - 21 serverar vi mycket gott att äta!  Köp ett matband för 110:- (lägre pris för de yngre) och ät så mycket du orkar och tills vi stänger kl 21 och riggar för filmen. Vi gräddar kolbullar, grillar tunnbrödsmacka och bakar arabisk pizza. Sallad finns på bordet liksom en läsk per gäst och sedan avrundas det med kaffe och dessert.

Till filmen bjuder vi på nypoppade popcorn från vår fina popcornmaskin! 

Det närmar sig snabbt KOLMILETÄNDNING

Kolmilegänget håller på och har nu nära nog byggt klart inför tändningen. 

Fredag 11/8 kl 17 - 20. Varmt välkomna

Kolmilan är nu på Englundstäkten som ligger nära huset där Gösta Englund bodde och där nu Ola och Johanna bor. Det står en skylt efter vägen mot Vängsbo. Programmet börjar kl 17. Långheds café serverar kaffe och det gräddas kolbullar. Underhållning med tolkning av Dan Anderssons musik av Helen Sundell samt barnbarnet Anton, Kolmilegeneralen Karl-Erik Johansson berättar om kolning och kolmilan. Det sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

 

Renovering av fasaden på bygdegården. Alla fasader slits och nu tänker vi få till ett arbete på den. Det blir till att skrapa och måla samt lite annat. Måndag den 21/8 drar Tapio som fastighetsansvarig igång med ideella krafter. Albin och Alvar tar plats i skyliften och det finns plats för fler som kan tänka sig att hjälpas åt. Ta kontakt med Tapio! Tillsammans så blir det mycket gjort.

Entrétrappan behöver fixas till på något vis. Dags för lite nytänkande på den kanske - titta och ha idéer!

 

Lördag den 2/9 så arrangerar vi en traditionell höstmarknad igen!

Planeringen pågår och många knallar vill komma till oss vilket är väldigt trevligt! Det sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.       

Kom och trivs på vår marknad! 

Många ideella krafter behövs innan, under och efter. Kom och var med i vår gemenskap. 

Planeringsmöte om höstmarknaden är Tisdag 15/8 kl 18.00. 

Höstfix - Tisdag 29/8 sätter vi upp stånden och fixar fint ute och inne. Vi börjar kl 16 och kl 18 blir det lite mat. Avrundar vid åttatiden! 

 

Friskvårdspromenad med kulturinslag. Promenera gärna men nu är det sommaruppehåll i friskvården men häng gärna med i höst!  Det sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Studiecirkeln i Långhed har sommarlov. Hela gruppen vilar och samlar energi inför när Hillevi kallar till första träffen! Det sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Solenergi erbjudande från Wängkraft håller vi på att undersöka vidare kring. En kontakt med kommunen är tagen för att säkerställa att vi gör rätt.
 

Projektet Kulturarv längs Hässjaån. Frida Cronsioe har jobbat vidare med planering men har även semester. Läget just nu är att det pågår samtal med Christer och Göran Toresson om hur vi kan göra det bästa möjliga på en av deras marker. De är positiva och arbetet fortsätter kring planering med både markägare, fiskevårdsföreningen, kommunens miljö och bygg samt Långheds bygdeförening. Fokus är på att få till det så bra som möjligt och då utifrån syfte och mål med det pågående projektet.

Kolmiletändning fredag den 11 augusti är ett arrangemang i projektet.

Välkomna till en historisk afton med mycket kultur! 

I nästa månadsbrev kommer Frida att delge mer information.

 Musikarrangemang på bygdegården. Har du några tankar kring vad du vill att det ska arrangeras på bygdegården - Hör av dig till oss så tar vi tankarna vidare
 

Bokningar på bygdegården fortsätter. Nyligen var det en släktträff med mycket folk och arrangörerna uttryckte stor glädje över att det var så bra på bygdegården.

Ett gäng som besöker byn Långhed, Nätverket Svenska kulturlandskap har bokat in sig för lunch tisdag den 15 augusti.

Vägföreningar och jaktföreningar bokar in sig! 

Vill du boka? Bokning av bygdegården eller bagarstuga med all inclusive, möte med fika eller något annat. Kontakta Pär eller Margareta, se nedan, så hjälper vi dig att skapa något trevligt i våra fina lokaler. Mer info på hemsidan. 

Det finns fina möjligheter att ordna trevliga sammankomster både med och utan service i våra lokaler! Bagarstugan hyrs ut både med och utan handledning!

 Andelslotteriet. Grattis nummer 23 till 4 000:- i julidragningen!  Var med du också! Alltid dragning den 15 varje månad. Då får den som vunnit storkovan ett telefonsamtal och alla andra som är med ett sms. Kontakta Kerstin Forsberg 0703-672753 för ditt eget nummer.
 

Styrelsen 2023. Välkommen att kontakta någon av oss! 

Margareta Englund ordf, Birgitta Froms Andersson kassör, Pär Hisved sekr, Mona Öhman, Agnetha Hansgårdh, Hillevi Lind och Tapio Aihonen. Suppl: Stefan Strandåker och Gerd Larsson Ungh. 

Kontakt hyra bygdegården: Pär 0736-494114

Kontakt hyra bagarstuga: Margareta 0702-414327