Delgiven och tagen på årsmötet 2022-03-27.

Verksamhetsberättelse för år 2021 och Långheds bygdeförening.           Långhed 2022-01-30

 Året 2021 blev ett aktivt år för bygdeföreningen trots att vi har haft en pandemi som förändrat mycket och allas våra liv världen över. Bygdeföreningen ansträngde sig att inte ställa in utan att ställa om och detta lyckades vi med tack vare många gemensamma krafter. Många aktiviteter som vi har arrangerat har vi genomfört i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan för att tillsammans sprida folkbildningstanken och ge stöd åt vår förening.

Genom projektet: Långhed - Kulturarv möter framtid, så har möjligheten till att stärka Långhed som mötesplats vuxit. Det finns fina möjligheter att träffas kring bakugnen inne men även kring den mer internationella bakugnen ute i grillstugan. Finansieringen av projektet sker främst genom stöd från Utveckling Hälsingebygden via Landsbygdsfonden/Leader. Projektet pågår fram till juni 2022. För att nå våra mål med projektet samverkar vi med ett flertal organisationer och nyttjar och stärker nätverkande. Mer om aktiviteter inom ramen för projektet nedan detta sista halvår.

Ett nytt projekt som just nu går under arbetsnamnet: ”Levandegöra kulturarven längs Hässjaån” är i uppstartsskede. Finansieringen av detta projekt sker främst genom stöd från Utveckling Hälsingebygden via Landsbygdsfonden/Leader. Beslut om start av projektet har tagits av LAG i Hälsingebygden men det slutgiltiga beslutet från Jordbruksverket har tyvärr ej kommit. Detta nya projekt är tänkt att tydligt lyfta fram hur samhället Långhed har växt fram utifrån och utefter Hässjaån. Linskäkten, kvarnen, smedjan, de många olika Hälsingegårdarna och nu 2 Världsarvsgårdar liksom ån utifrån möjligheter till fiske kommer att lyftas och tanken är att det ska leda till utbildning och skapande av företagande kring besöksnäring.

Styrelsen i Långheds bygdeförening har haft 12 protokollförda möten.

Aktiviteter under året utifrån verksamhetsplanen:

Fix och trix – föreningen har genomfört ett antal volontärsjobbardagar under hela året. Mycket har blivit gjort av många och när året har gått till ända så kan vi med stolthet notera att: Vattnet är mycket bättre nu efter byte av filter och pump, elen har gåtts igenom och möter nu nutidens krav, värmepannan fungerar och service har gjorts, ett totalt upplägg för filmvisning är nu slutförd inklusive ny projektor, högtalarsystem och mörkläggningsgardiner, öppning in mellan diskrum/kök och stora salen är gjord, 3 st permanenta utemarknadsstånd är utplacerade, grillstugan har fått fönster och uppfräschning, ett nytt vedförråd gläder oss alla liksom att fas 1 i Hälgeparken är genomförd.

Friskvård med kulturinslag. Varje onsdag kl 9 har ett glatt motionsgäng träffats för härliga promenader i kulturrika Långhed. Birgitta Froms Andersson har varit cirkelledaren. Efter promenaden har gruppen fikat tillsammans och samtalat kring olika frågor och haft en fin stund tillsammans.

Tunnbrödsbakning har aktiverat många. Vi har bjudit in till öppetbak, sportlovsbak och höstlovsbak och även sommarlovsbakning. Vi har besökt elever i åk 5 och bakat med dem på deras skolor. Vi har bakat med restaurangeleverna från Bollnäs på plats i Långhed. Bagarstugan har hyrts ut till privatpersoner som har bakat för eget bruk liksom att det har bakats till försäljning vid Restaurangen Sund i Vågbro. Vår egen förening har bakat till försäljning i föreningens regi. Kurser i tunnbrödbakning har arrangerats ett flertal gång.

Världens bak och mat. I samarbete med arabiska föreningen har det bjudits in till trevliga sammankomster i Långhed under året. Världens bak och mat har även varit med och bakat vid både vårmarknad, höstmarknad och julmarknad. Genom att jobba utifrån konceptet Världens bak och mat så har vi engagerat nyinflyttade människor från andra länder, nysvenskar. Att mötas tillsammans kring bak och mat är ett lyckat koncept där språkets barriärer tycks övervinnas. I mars arrangerade arabiska föreningen en matlagningskurs för inbjudna som uppskattades och fortsättning kan komma att följa efter pandemin.

Valborgsmässofirandet blev vi tvungna att ställa in pga pandemin.

Tunnbrödsvecka/Vårmarknad/Tunnbrödsfestival. En fin vecka som bjöd in gäster till lunch varje dag och erbjöd kunder nybakt tunnbröd samt bröd från andra länder. Det var vuxenutbildningen i Bollnäs, restaurangelever, som kom och både lagade mat och bakade tunnbröd. Föreningen erbjöd även in till  öppetbak för vuxna under några kvällar.

Tunnbrödsfestivalen/Vårmarknaden fick vi anpassa utifrån gällande pandemiregler. Vi ställde om till att vi  arrangerade en Kulturvandring med inslag av försäljning från ett begränsat antal knallar. Vi hade café och kolbulleförsäljning och vi bakade tunnbröd utomhus på stekhällar samt att vi bakade andra tunna bröd med härkomst från andra länder vid utebakugnen. På kvällen arrangerade vi en tunnbrödsmiddag för ett begränsat antal gäster där kocken och krögaren från Restaurang Hantverket, Stefan Ekengren medverkade. Tunnbrödsakademin medverkade denna Tunnbrödetsdag 2021. Det var Ella Nilsson, gastronomisk ledare vid Umeå Universitet och Jesper Långström, bagare och konditor, som berättade om tunnbröd och gav besökarna provsmakning på olika sätt att avnjuta brödet. Föreningen MatVärden deltog liksom Biosfärområdet Voxnadalen och REKO-ringen Voxnadalen.

Tacokvällar. Dessa genomfördes glädjande nog trots coronasituationen. Vi jobbade med hög coronaanpassning. Vi genomförde 6 tacofredagar tack vare många volontärer. Vid en tacokväll hade vi musikunderhållning.

Sommarcafé. Möjligheten dök upp för föreningen att genomföra ett efterlängtat sommarcafé då vi erbjöds att ha ferieungdomar från kommunen placerade hos oss. Under 9 veckor hade vi sommarjobbare och under 8 veckor så hade vi öppet måndag till fredag mellan kl 10 – 17. Det serverades tunnbrödsmackor, våfflor och hembakade bullar och kakor. Handledare för de sommarjobbande ungdomarna var 2 lite äldre sommarjobbare som samarbetade med föreningens egna ideellt arbetande. När veckorna var över utvärderades sommarcaféet och många lovord framfördes både av de som jobbat och från gästerna. Vi ställer oss positiva till ett fortsatt sommarcafé, antingen i egen regi, i samarbete med kommunen eller med någon extern som vill hyra in sig för att driva sommarcafé i våra lokaler.

Byggnadsvårdsläger 2021. Det var med stor glädje vi tog på oss uppdraget att ansvara för olika aktiviteter och servera mat till lägrets deltagare. Vi var många som jobbade dessa 2 veckor med mat och arrangemang. Vi arrangerade ett flertal välbesökta arrangemang såsom; pyssel och hantverkskväll, utomhusbiokväll samt föreläsningskväll med Erika Åberg.

Kolmilekurs och tändning. Under sommaren bedrevs det en studiecirkel i kolmilebyggande under ledning av Karl-Erik Johansson. Det var en mycket positiv kursgrupp som trivdes tillsammans och genomförde hela resan från byggande, tändande, vakande till att riva och säcka kolet. Efterfrågan var stor på detta ”världens bästa kol” varvid kolet såldes slut snabbt. Kolmiletändning genomfördes traditionsenligt men med corona anpassning då vi hade längre öppettid och fler utspridda sittplatser.

Kolbullar. Föreningen har haft ett tillfälle då vi åkt och ordnat ett fint arrangemang för beställaren förutom att vi gräddat kolbullar vid några av våra arrangemang vid bygdegården. Snygga skjortor, murarskjortor har nu införskaffats till hela kolbullegänget.

Kolbullegräddarkurs. Föreningen arrangerade en höstaktivitet i samband med årets höstlov. De blev då en kolbullegräddar kurs för intresserade ungdomar. Det kom 6 stycken som lärde sig och inspirerades av sin läromästare.

Höstmarknad och invigning av Hälgeparken. Vi planerade för marknad men var tvungna att anpassa oss. Ett färre antal knallar erbjöd besökarna hantverk från fina marknadsstånd och vi från föreningen bakade tunnbröd utomhus samt att Världens bak och mat erbjöd härligt bröd från grillstugan. Vi genomförde en kulturvandring som på våren.  Kolbullar gräddades och fika såldes.

Själva invigningen av Hälgeparken blev fint inramad av att Ulla Mortimer talade och självaste Hälge närvarande och gladde barn med godisregn. Nuvarande tecknaren av Hälge, Alan, medverkade under dagen och signerade årets Hälgebok.

Skaparting. Vi genomförde Skaparting nummer två i oktober. Deltagarna fick prova på keramik med Katja Eder, akvarellmålning med Sune Mortimer, återbruk med Maria Bergstrand och grafik Torun Eliasson. Deltagarna var mycket nöjda och glada och vi hoppas kunna fortsätta med detta upplägg. Som avslutning bjöds årets deltagare in till middagskonsert med Engmans kapell.

Engmans kapell. Tack vare stöd från Statens Kultruråd, kunde vi erbjuda arrangemanget med Engmans kapell. Det blev 2 mycket uppskattade och fullbokade middagskonserter med folkmusikgruppen. Det var många volontär som engagerades kring detta arrangemang som gav mycket glädje till både besökare och volontärer.

Volontärtrevligheter. Det är viktigt att uppskatta volontärernas olika insatser från att baka kakor, tillaga mat, riva väggar till att putsa fönster och toaletter. Föreningen har bjudit in dessa många ideella krafter som jobbat under året till några sammankomster. Vi vill verkligen rulla ut de röda mattorna!

Inspirationsträff/Entreprenörskapsträff med både blivande och nuvarande entreprenörer i vår bygd utifrån projektet Kulturarv möter framtidssatsning: Våga satsa, har genomförts. En studieresa till Högbo bruk och besök hos grönsaksodlaren Ram i Ockelbo. Ett arrangemang i samarbete med Ovanåkers kommun och MatVärden.

Kultur och demokrativeckan. Vi arrangerade 2 välbesökta aktiviteter där vi serverade soppa och bröd alternativt kaffe och tunnbröd. Det var Naturfilm med fin film från Voxnadalen av filmaren Göran Emerius. Sedan en härlig Berättarkväll med sång och musik där Karl-Erik Johansson berättade om gamla tider i Långhed och Alfta Spelmanslag underhöll med musik.

Musik och berättararrangemang. På sommaren erbjöd vi ett fint arrangemang, I Klingande festsalar, som vi byggde upp på Världsarvsgården Jon Lars.

Julupplevelse 2020. Vi jobbade för att genomföra aktiviteten som vi döpt till Julupplevelse 2021 där vi både arrangerade Grötmys och Julmarknad, se nedan.

Grötmys var en fredag i december där gäster bokade plats för en trevlig sammankomst. Gästerna möttes av tomten som bjöd på varm glögg och musik. Hälgeparken var upplyst. Väl inne i värmen bjöd tomtenissarna på gröt, skinkmacka, tunnbrödsmacka med koost, kaffe och kakor. På programmet stod även musikunderhållning och det var Jennie Eriksson och Tom Rieback som bjöd på fina julstämning. Innan gästerna gick hem kom tomten och hälsade på och delade ut julklapp till alla. Grötmys genomfördes två gånger samma kväll.

Julmarknad. Vi ville förstärka julupplevelsen med en större julkänsla i form av eldkorgar, tomte som bjöd på glögg och häst och vagn som tog besökarna med på en runda i vinterlandskapet. Inne i bygdegården sålde knallar fina hantverk och vi serverade gröt och kaffe.

Lucia. I år bjöd vi in till sång och musik där kören Tonflödet sjöng och ramade in vår Luciahögtid fint. Luciatåget bestod av barn och unga från byn som var fint klädda i luciadräkt eller tomtedräkt. Traditionsenligt bjöds det saffransbulle och pepparkaka till kaffet.

Konst i bygdegården. Tack vare stöd från Bygdegårdarnas riksförbund kunde vi anlita konstnären Erik Olof Wiklund för att tillsammans med medlemmarna skapa ett konstverk för framtiden. I slutet av december påbörjades detta arbete och Eriks idéer fick styra. En tidskapsel kommer att vara en del av konstverket.

Åtgärder Inomhus i bygdegården.

Vattenanläggningen har uppgraderats med nytt filter och ny pump.

Värmesystemet har trasslat och har åtgärdats.

I stora salen har mörkläggningsgardiner införskaffats och satts upp.

Öppning mellan kök/diskrum och stora salen har genomförts.

Elen har gåtts igenom och nu är elen säker i hela byggnaden.

 

Finansiering av verksamheten i Långhed:

Utveckling Hälsingebygden via Landsbygdsfonden/Leader är en viktig del i pågående finansiering kring      projektet: Långhed – Kulturarv möter framtid. Detta projekt pågår till juni 2022.

Långheds bygdeförening har sökt och beviljats stöd för sin verksamhet av Ovanåkers kommun.

Länsförsäkringar och deras samhällsfond har gett oss stöd för vårt arbete med Hälgeparken som syftar till att aktivera barn och unga. En hjärtstartare samt utbildning kring att handha den finansieras av stöd från samhällsfonden. Även Svea Wind Off Shore har tilldelat oss ekonomiskt stöd för våra verksamheter. Projektet med Hälgeparken är ett samarbete med Långheds idrottsförening och Långheds byamän.

Insamling av skrot samt försäljning av överblivet material har bidragit till föreningens ekonomi.

Andelslotteriet och andra lotterier bidrar med överskottet till föreningens ekonomi.

Långheds bygdeförening har under pandemin sökt och fått bidrag av Kulturrådet för förlorade intäkter men har även tilldelats ekonomiska medel för att återstarta kulturen. Genom dessa medel så har vi haft möjlighet att anställa en projektledare under 6 månader som har planerat, engagerat och lett arbetet med en rad olika kulturaktiviteter.

Vi har sökt ”Återstartbygdegård”  från Bygdegårdarnas riksförbund och erhållit stöd. Dessa stöd gjorde att vi kunde arrangera musikkonsert i samarbete med Jennie Eriksson och Tom Rieback samt skapande av konst tillsammans med Erik Olof Wilkund.

Tack vare många volontärer som engageras kring aktiviteter så får föreningen in ett välbehövligt tillskott till föreningen.

Minnesgåvor i samband med begravningar ger ett värdefullt tillskott till föreningen.

Lägenheten ovanpå är uthyrd vilket ger ett tillskott till föreningen.

Intäkter från tacokvällar, sommarcafé och andra evenemang ger också ett betydande tillskott till föreningskassan.

Medlemmar: Antalet föreningsmedlemmar ökar och vi känner glädje över de 314 medlemmar som nu finns registrerade.

 

Långheds bygdeförening har som målsättning att skapa en mötesplats där just möten mellan människor, bofast som nyinflyttad, barn och unga, unga vuxna och äldre ska känna sig hemma och där gemenskap och trivsel är stor. Föreningen vill erbjuda olika aktiviteter i vår fina bygdegård samtidigt som vi gärna ser att andra föreningar, företag och privatpersoner hyr in sig i våra lokaler.

 

Styrelsen vill framföra ett stort tack till alla krafter i föreningen: Tillsammans gör vi skillnad och skapar fina förutsättningar för fina möten!

Styrelsen för Långheds bygdeförening.                            Långhed 2021-01-30

Styrelsen bestod av följande ledamöter under året 2021: Lennart Holm, Pär Hisved, Mona Öhman, Ulla Mortimer, Agnetha Hansgårdh, Birgitta Froms Andersson och Margareta Englund.

Ordförande: Lennart Holm

Kassörer: Birgitta Froms Andersson

Suppleanter: Tapio Aihonen, Annelie Svedberg