Nyhetsbrev juni 2023.  C:\Users\pahi\Google Drive\Delat med Bygdeföreningen\STYRELSEN\Trycksaker\Långhed logga genomskinlig med HTML-färg 25AD62.png

Juli månad - sommarmånaden nummer ett är här. Det brukar innebära ledighet med möjlighet till nya upplevelser och bad. På bygdegården händer det grejer. Häng med

OERHÖRT STOR GLÄDJE SKA VI ALLA KÄNNA ÖVER UTMÄRKELSEN: 

ÅRETS BYGDEGÅRDSFÖRENING SVERIGE 2023

Ett foto taget i samband med Vårmarknad 2023 av Anita Holm.

Torsdagen före midsommarafton ringde de från Bygdegårdarnas riksförbund och berättade att vi blivit utnämnda! Styrelsen sammankallades blixtsnabbt och kunde delges beskedet. Vi fotade ögonblicket och kände att TILLSAMMANS gör vi värdefulla insatser för bygden! 

I Långheds bygdeförening är vi många som engagerar oss för en levande och aktiv bygd. Det är tack vare mångårigt arbete, över 26 år, som denna utmärkelse nu når Långheds bygdeförening. Vilken energi det finns i bygden. Gläds med varandra!

.

 

FIRA! Klart att vi ska fira men inget är klart kring det ännu men boka in onsdag 9/8 i kalendern för då tror vi att det händer något trivsamt i Långhed! I samband med att vi fick veta samlades styrelsen och andra glada på bygdegården för att HURRA och glädjas tillsammans. TILLSAMMANS är ledordet för det vi åstadkommer i Långhed.

 

Långheds Sommarcafé 2023 har öppnat upp. Välkommen att äta lunch eller fika på onsdagar och lördagar kl 11 - 15. Sommarjobbarna och Mayyada Bhlasal erbjuder härlig mat och bak med svenska och arabiska smaker.      

 

                          

Missa inte TACOFREDAGARNA med start 30 juni. Kl 17 - 20. Välkomna!

 

 

 

Under första veckan i juli så arrangeras det fäbodvecka. På bygdegården så erbjuder vi fäbodinspirerad lunch på onsdag och lördag kl 11 - 15.

 

 

Vad är på gång:

Sång och musikquiz.

Lördag 1 juli blir det sång och musikquiz på bygdegården med kören Nova. Det blir en mysig kväll med mat och dryck och underhållning. 

Kvällen inleds med en välkomstdrink. 

På meny står grillad tunnbrödsmacka med fyllning, sallad och örtmajonnäs, läsk och lättöl,  kaffe och godbit. Kostnad för en helkväll är 200:-. Ingen anmälan.           Varmt välkomna.

 

 
 
   

 

Friskvårdspromenad med kulturinslag. Promenera gärna men nu är det sommaruppehåll i friskvården men häng gärna med i höst! Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Studiecirkeln i Långhed har sommarlov. Hela gruppen vilar lite nu och samlar energi inför när Hillevi kallar i augusti igen! 

Solenergierbjudande från Wängkraft håller vi på att undersöka vidare kring. En kointakt med kommunen är tagen för att säkerställa att vi gör rätt. 

Projektet Kulturarv längs Hässjaån. Frida Cronsioe jobbar på och planerar härliga saker. Längst ner i detta nyhetsbrev kommer Fridas eget nyhetsbrev.

Musikarrangemang på bygdegården. Vi tycker att det är trevligt med musik av olika slag och under många år så har Ulla Mortimer skött sysslan med att boka in grupper, annonsera och att sköta ruljansen under arrangemangen. Nu har Ulla valt att skicka stafettpinnen vidare och med anledning av det så ber vi er tänka till. Vad tycker du att är det för musik som föreningen ska bjuda in till och kan du tänka dig att hålla i detta uppdrag? Hör av dig till oss

Bokning av bygdegården eller bagarstuga med all inclusive, möte med fika eller något annat. Kontakta Pär eller Margareta, se nedan, så hjälper vi dig att skapa något trevligt i våra fina lokaler. Mer info på hemsidan. 

Det finns fina möjligheter att ordna trevliga sammankomster både med och utan service i våra lokaler! Bagarstugan hyrs ut både med och utan handledning!

Andelslotteriet. Grattis nummer 25 till 10 000:- i junidragningen!  Var med du också! Alltid dragning den 15 varje månad. Kontakta Kerstin Forsberg 0703-672753 för ditt eget nummer.

Styrelsen 2023 består av följande personer.
 Margareta Englund ordf, Birgitta Froms Andersson kassör, Pär Hisved sekr, Mona Öhman, Agnetha Hansgårdh, Hillevi Lind och Tapio Aihonen. Suppl: Stefan Strandåker och Gerd Larsson Ungh. 

Välkommen att kontakta någon av oss!

Kontakt hyra bygdegården: Pär 0736-494114
Kontakt hyra bagarstuga: Margareta 0702-414327

 

 

                  

 

Här ligger Fridas och projektets nyhetsbrev:

Nyhetsbrev juni 2023 om KULTURARV LÄNGS HÄSSJAÅN!

Solen sken också den 10 juni då vi hade en välbesökt bygdegård med ett 70-tal besökare. Vi serverade en fäbodinspirerad lunch bestående av bland annat sill och potatis, ägg, messmör och mjukt och hårt tunnbröd. Besökarna lät sig väl smaka samtidigt som Åsa Larsson bjöd på samtal om musikens betydelse på fäbodarna. Hon gav oss även ett smakprov på den gamla lockningstekniken ”kulning” som användes på fäbodarna förr och var ett sätt att kommunicera med både människor och djur (tamboskap) över långa avstånd. En riktigt imponerande och vacker upplevelse! Olle Berglund gav oss en intressant inblick i fäbodlivet och fäbodarnas historia. Vi fick även se den film om fäbodlivet som togs fram i samband med Ovanåkers kommuns ansökan till UNESCO om biosfärområde Voxnadalen. Denna dag var ett samarbete med Folkteatern Gävleborg som också fanns på plats och berättade om sin föreställning ”Hjärta av glas”. Historien baserar sig på en bayersk folksaga där en glasmästare tar med sig sitt unika recept på rubinrött glas i graven, vilket leder till att byn, som har levt på glasbruket nu får tänka om och tänka nytt när de nu inte längre lyckas tillverka det genuina rubinröda glaset. Hur kan vi sätta in denna historia i vår egen bys historia av hantverkskunnande? Det får oss att fundera över hur vi tar tillvara på gamla, nygamla och nya hantverk och vilka avtryck de ger i vår egna historia. Läs gärna mer om ”Hjärta av glas” på Folkteaterns hemsida: https://folkteaterngavleborg.se/program/hjarta-av-glas/

Detta var en försmak inför Fäbodveckan som går av stapeln i Gävleborg och Dalarnas län den 2–9 juli.Under den veckan kommer det att serveras fäbodinspirerad lunch på  bygdegården på onsdag den 5 juli och lördag den 8 juli. Välkomna! Se programmet för fäbodveckan Gävleborg här: https://www.livsmedelsstrategigavleborg.se/utvecklingsarbete/fabodveckan/

Barnens dag på Ol-Andersgården lördag den 8 juni
Lördag den 8 juli kl. 10.00-16.00 kommer projektet att finnas på plats på Barnens dag på Ol-Andersgården i Alfta. Barnen kommer att få möjlighet att färglägga sin egen brokvist eller rita sin egen Hälsingegård eller naturligtvis annat som fantasin ger. Det kommer även finnas möjlighet att prova på hästskokastning som lek från förr i tiden. Naturligtvis kommer det även ges information om projektet och vad som är på gång i Långheds bygdeförening. Jag hoppas att vi ses där den 8/7. Välkomna!

Fredag den 11 augusti blir det Kolmiletändning! I år har vi flyttat milan för att kunna hantera röken som är ofrånkomlig, på ett bättre sätt. Vi kommer att skylta upp efter vägen från både Edsbyn och Långhed. Det blir en kolmila på “Göstas täckten”, några kilometer österut från Smedjan. Välkomna till en historisk afton men mycket kultur! 

Önskar er alla en riktigt skön sommar! Hälsningar Frida