Långheds nytt Mars 2013

 

Även om vintern fortfarande håller oss i sitt grepp känns det - just idag den 1 februari med strålande solsken – som om våren är på väg.

Fast naturen vilar här utanför är det full fart på bygdeföreningens planering inför vår och sommar. Och det är mycket nu. I oktober hade vi en medlemsfest kombinerat med ett arbetsmöte. Då fick vi fram många nya ideer som vi nu ska försöka förverkliga.

Därför har det nu bildats en besöksnäringsgrupp som planerar turistiska frågor. Gruppen som har döpt sej själva till ” Bänggruppen” har nu haft tre träffar. Alla som vill vara med i gruppen är välkommen.

I slutet av juni förra året blev ju hälsingegårdarna världsarv. Det innebär enligt turistnäringen att det kommer att komma mycket folk hit till sommaren. Det är det gruppen planerar för just nu. Vi håller på att ta fram en vision bl. a. om hur vi vill att bygdegården används i framtiden. Kommunen har tillsatt ett världsarvsråd bestående av fyra politiker från olika partier. Dom har ansvaret i vår kommun för t.ex invigningsdagen för världsarvet den 25 maj. Kommunen har anslaget 500 000 att användas av föreningar som vill göra något som rör världsarvet och med det den ökande turistströmmen. Den här gruppen har mycket spännande att diskutera och vi har redan en hel del planerat vad vi själva ska göra under invigningsdagen. Det vore roligt om många långhedsbor kommer till bygdegården den dagen och hjälps åt att göra en festlig och glad stämning. Det är säkert den enda gången i livet vi är med att inviga ett världsarv i vår egen by.

I vår vision om bygdegården tänker vi också ordna ett loppis i uthuset. Vi har redan en del grejor till det, men vi efterlyser mer saker att sälja, samt att det behövs någon som plockar fram och prissätter allt eftersom. Det borde finnas någon av oss alla i Långhed som tycker det skulle vara kul. Hör av dej.

En annan del i visionen är ju att ha råd att dra in bergvärme. Eftersom det är dyrt ligger hela tiden med i tankarna att få in så mycket pengar som möjligt på våra arrangemang. Ett bra och praktiskt sätt att hjälpa till är ju att baka en kaka till serveringen eller att skänka rensade lingon eller lingonsylt till kolbullarna och även att vara med och grädda kolbullar.( Det är inte svårt, och ska man stå några timmar och grädda är det bra med avbyte) Kolbullarna ger mycket pengar tillbaka.

Nu har vi även trådlöst internet i bygdegården. Det vore jättebra om vi även hade en dator som stod där och alla kunde låna. Någon som har en laptop eller annan dator till övers?

Skyltar vid gården
Under förra året var vi en grupp som tog fram material till skyltar för våra egna gårdar. Tanken är att skyltarna ska berätta dels historien om gården samt en del roligt som hänt där och vilka som bott och bor där. Även några bilder får plats på skylten. Då kan Långhed bli ett utflyktsmål för t.ex. cyklister som åker runt och läser om gårdarna. Kom ihåg att alla gårdar har en historia att berätta, även om man tycker att man har en nybyggd gård. Gruppen har haft ett möte i år och vi vill nu att fler kommer och gör skyltar till sina gårdar. Priset på skylten är mellan 400-500 kr. För er som bor i något av de 17 stamhemmanen har vi en inspelning gjord av Ingrid Hansgård där hon berättar ganska mycket om varje gård. Där har ni en mycket bra början på historien om ni inte känner till så mycket själva. Några av oss har materialet till våra skyltar klara och kan hjälpa andra. Välkommen till nästa skyltmöte.

Fastighetsgruppen

Fastighetsgruppen vill gärna att fler anmäler sej till praktiskt arbete med bygdegården. Som t.ex. flytta stolar och bord vid olika arrangemang och bygga upp marknadsstånd vid marknader.

/Kersti Hisved

 

 

Kommande aktiviteter

Pizzakväll hos Hisveds
Den 22 feb. blir det pizzakväll hos Hisveds. Anmälan till Kersti 131 78 eller 070 375 66 64. Eftersom man inte kan grädda hur många pizzor som helst i ugnen, räknar vi med att 15- 20 pizzor kan gräddas per timme. När ni anmäler er får ni därför en ungefärlig tid då ni kan komma. Så ni inte behöver sitta från kl 17. till 20 för att få er pizza. Då allt överskott går till bygdeföreningen tar vi 100 kr/pizza och 50 för barn under 15 år. En dricka ingår, vill ni dricka annat till får ni ta med det själva. Välkommen.

Årsmöte
Söndag den 3e Mars kl 14:00 i bygdegården.

Bussutflykt till Dragongate
Den 16 mars åker vi på en bussutflykt till Dragongate i Älvkarleby. Bengt Nilsson kör bussen och en guide väntar på oss vid framkomsten. Vi blir guidade runt och får oss till livs lite kinesisk historia och byggnadskultur. Det sägs vara mycket intressant. Delar av guidningen sker utomhus så sätt på er varma kläder. Efter det äter vi lunch på restaurangen som finns där och kan sedan gå och handla i den stora affären med kinesiska varor. Vi lämnar sedan Dragongate och åker vidare till Valbo för mer shopping. Bussen går från bygdegården kl. 08.00. Hemkomsten blir ca kl. 17. Begränsat med platser så först till kvarn gäller. Priset för resa och guidning är 260 kr. Mat på Dragongate tillkommer eller om ni har egen matsäck med er. Vi rekommenderar dock restaurangen som har mycket god mat.

Jobba ihop till en kolbulle
Den 13 april jobbar vi ihop till en kolbulle efter enstabovägen nära korsningen med långbovägen. Det innebär att det ska huggas kolmile ved. Kom och hjälp till att släpa ihop ris. Vi startar kl 09.00 Det går också bra att bara komma och köpa en kolbulle om man är sugen på det.

Valborg
Den sista april blir det valborgsmässfirande på Bagarmyren som vanligt. Kasan tänds ca kl 20.

Vårmarknad
Den 18 maj blir vårmarknaden kl 10 -15.

Invigning av världsarvet Hälsingegårdar
25 maj, invigning av världsarvet Hälsingegårdar. Bygdegården öppen för servering, utställning m.m. KOM alla långhedsbor.

Blomstervandring
Någon gång i slutet av juni upprepar vi den populära och välbesökta blomstervandringen med Stefan Olanders. Vart turen går eller datum är inte bestämt än.

Tacokvällar
Den 28 juni och sex veckor framåt börjar Tacokvällarna. Eftersom dom ger ganska mycket pengar tänkte vi i år försöka hålla i arrangemanget själva inom föreningen. Vi behöver därför fler som är med och förbereder kvällarna. Hör av er till någon i styrelsen om ni vill vara med.

Långhedslördag
Från 6 juli och fyra lördagar framåt blir det även i år bakluckeloppis, marknadsstånd om man har något att sälja och öppen bygdegård med fika

Utförligare information till våra arrangemang finns alltid på vår hemsida www.langhed.se så gå in och titta där då och då

KOM IHÅG: Att betala medlems- avgiften, 100 kr
på Bankgiro: 263-0671