Nyhetsbrev april 2023.  C:\Users\pahi\Google Drive\Delat med Bygdeföreningen\STYRELSEN\Trycksaker\Långhed logga genomskinlig med HTML-färg 25AD62.png

Skriver dessa rader till er när solen lyser vackert på blå himmel. På backen är det snö vilket gör att solen reflekteras oerhört vackert. Vårvinter! Vi undrar alla när våren ska komma fullt ut men det verkar dröja. 

Här lite om bygdeföreningen, vad vi gjort och vad som är på g!


Långheds café fortsätter att ha öppet varje lördag kl 11 - 15. Det är öppet för lunch och café med Mayyada i köket. 

ALLA lördagar öppet  kl 11 - 15 med tunnbröd på menyn (ej påsk, pingst & midsafton).

Sommaren 2023. Mayyada kommer att jobba hos oss då och troligen får vi möjlighet att ha kommunens sommarjobbande ungdomar hos oss. Detta är en fin möjlighet för oss att ha mer öppet för gäster men också en fin möjlighet för oss att visa ungdomarna vad ett arbete innebär. Vi ser gärna fler som är med runt sommarcaféet för att göra det möjligt. Hör av dig!


Projektet Kulturarv längs Hässjaån. Frida Cronsioe är igång och här kommer senaste nytt:

Under sportlovsveckan hade vi besök av museipedagogerna Elisabet och Richard från Länsmuseet Gävleborg som höll i en trådslöjdsworkshop där de berättade om trådslöjdens historia och hjälpte våra besökare att själva skapa vackra föremål gjorda i ståltråd i olika färger. Det var en uppskattad aktivitet som fängslade cirka 35 personer, gamla som unga. Det skapades alltifrån smycken, krokar, gedigna kedjelänkar och även så kallade ”trollkors” som enligt sägnen skulle hålla trollen borta. 

Under veckan hade barnen även möjlighet att gå en tipspromenad med frågor som hade kopplingar till djur och natur samt lokal förankring med Långhed och Hässjaån i fokus. Det blev 14 glada vinnare med alla rätt som fick fina priser från våra sponsorer. 

Efter en välbesökt och uppskattad sportlovsvecka planeras nu för fler aktiviteter, bland annat under vårmarknaden den 13 maj, då det är planerat för häst- och vagntur och att hålla smedjan öppen. 

Nästa uteklassrum kommer att placeras nedanför Pallars i närhet till Hässjaån och förberedelser pågår för fullt. Bland annat har skog avverkats och bygglov lämnats in. Vi hoppas på en tidig vår så vi får komma igång med snickrandet.

Det var allt för denna gång. Vi hörs igen i nästa nyhetsbrev där jag kommer att försöka hålla er uppdaterade med vad som är på gång i projektet. 

Vill du läsa mer om “Kulturarv längs Hässjaån” så hittar du information på bygdeföreningens hemsida: https://www.langhed.se/index.php/kulturarv-laengs-haessjaan 

Hälsningar Frida 


Spännande saker är på gång på balkongen! Det är en seriefigurs återkomst som förhoppningsvis dyker upp och glädjer många i sommar.

Solenergi erbjudande. Som vi skrev om i förra nyhetsbrevet så har vi fått ett erbjudande från Wängkraft. En arbetsgrupp tar nu tag i detta och vi kan framöver återkomma med mer information om detta arbete.

Sedan sist:

Långhed erbjöd många aktiviteter på sportlovet. Många kom och trivdes tillsammans. Vi är så glada över att Länsmuseet kom och höll i spännande arbete med trådslöjd. “Trollkors” . Detta var en del i Projektet Kulturarv längs Hässjaån i samarbete med Länsmuseet och Studieförbundet Vuxenskolan.

Sen var det film för barn vid flera tillfällen. Vi visade Panda på villovägar och Den magiska månresan. Popcorn bjöd vi på och det fanns fika mm att handla.                                                                                                                Filmvisningen avslutades med en vuxenfilm på fredagen. En härlig samvaro när filmen Triangel of Sadness visades.


Fisketävling “Till Puttes minne” på Stavssjön lördag 18/3 lockade många ut på isen. Ett fint arrangemang som vi hoppas kunna fortsätta med.


Årsmöte 19/3. Sedvanliga förhandlingar inledde årsmötet och protokoll fördes. Styrelsens nya sammansättning framgår längre ner i nyhetsbrevet. 

Avtackning av avgående styrelseledamoten Ulla Mortimer gjordes med blommor och tacktal. Ulla har varit med i styrelsen sedan start och har verkligen varit med och bidragit på många olika vis. Tack till dig Ulla.

Sedan blev det information kring Projektet Kulturarv Längs Hässjaån och om studiecirkeln  om Långhedsboken. Vi avnjöt goda semlor till fikat bakade av Anita Holm. 

Vad är på gång:

Söndag 23/4 kl 16.30 Musikunderhållning med gruppen Teental. Vi får uppleva ett härligt musikmöte mellan Indien och västerländsk tradition. Boka plats med Ulla 073-0419041. 200:- inkl fika. Fri entre för dig under 20 år. Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. 


Vårfix tisdag 9/5 kl 16 och framåt. Vi hjälps åt med att sätta upp marknadstånden och gör fint både inne och ute. Vi äter något tillsammans vid 18-tiden. 


Torsdag 11/5 Musikskolan med många ungdomar kommer till Långhed. Välkommen till en härlig vårkväll. Långheds café kör utematlagning och erbjuder kolbullar, tunnbrödsmacka och pizza. Kaffe, dricka och kaka.     

Uteköket är öppet kl 16.30 -18.30.

Musikskolans program inleds inomhus kl 18.                                                     

ALLA  är välkomna!

Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.   


Vårmarknad närmar sig! Lördag den 13 maj kl 10 - 15 så kör vi ett härligt upplägg med många knallar som vill sälja härligt hantverk. Det blir häst och vagn turer, lotterier m.m.   

Kl 14 blir det Alfta spelmanslag som spelar upp till dans och ett gäng hambodansare som ska ställa upp i årets Hälsingehambo kommer och dansar. Kom och dansa du med!   

Kl 14.30 tar vi ett nytt foto från Hedbacka såsom det gjordes 1904. Nu är det dags igen och vi vill att du kommer såklart. Vi kommer även att avtäcka en ny skylt som handlar om nykterhetslogen Fortunatus som numera är vår bygdegård.

Dagen bjuder på mycket härlig och fin gemenskap. För att bjuda till lite extra så kommer alla som kommer uppklädda i folkdräkt att bjudas på kolbulle!                                                     

Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. 


Friskvårdspromenad med kulturinslag. VARJE ONSDAG kl 9. Häng på du med!! 

Vi går en runda, pratar kultur och umgås. Kom bara! Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.


Bokning av bygdegården eller bagarstuga med all inclusive, möte med fika eller något annat. Kontakta Pär eller Margareta, se nedan, så hjälper vi dig att skapa något trevligt i våra fina lokaler. Mer info på hemsidan. 

Under april och maj är bygdegården uthyrd vid ett flertal tillfällen och vi är så glada över det. Det finns fina möjligheter att ordna trevliga sammankomster både med och utan service! Bagastugan är uthyrd både med och utan handledning!


Andelslotteriet. Grattis nummer 27 till 4 000:- i mars dragningen!  Var med du också! Alltid dragning den 15 varje månad. Kontakta Kerstin Forsberg 0703-672753 för ditt nummer.

Styrelsen från årsmötet i mars 2023. Välkommen att kontakta någon av oss! 

Margareta Englund ordf, Birgitta Froms Andersson kassör, Pär Hisved sekr, Mona Öhman, Agnetha Hansgårdh, Hillevi Lind och Tapio Aihonen. Suppl: Stefan Strandåker och Gerd Larsson Ungh. 

Kontakt hyra bygdegården: Pär 0736-494114

Kontakt hyra bagarstuga: Margareta 0702-414327