Nyhetsbrev i samband med årsmöte och upptakt 20190225

Långhed – kulturarv möter framtid!                                  

Nu är det på G på riktigt! Efter många års aktivt arbete kring att försöka finna möjligheter för att utveckla vidare så har vi nu fått chansen. Vi har blivit beviljade det vi önskat och nu är det till att spotta i nävarna och jobbat. Tillsammans når vi långt – det har vi visat förr så det det går nu med! Välkomna. Projektet är treårigt.

I tidningen Ljusnan, tisdagen den 19/2 presenterades projektet utförligt. Ta del av text och bild.           Vår stolta världsarvsby har fantastiska kulturtraditioner med odling, jordbruk, bakning, mat, hantverk, fest och mer därtill. Efter renovering och ombyggnad av den fina bygdegård finns möjligheter att skapa och öka aktiviteter, trivsel och gemenskap.

Vi har fått pengar som vi ska använda till det som det står i respektive ansökan. Det är mycket pengar men vi behöver ytterligare finansiering för att kunna förverkliga visionerna. Pengar har vi fått för renovering, tillgänglighetsanpassning och byggnation av bakugnar. Dessa ombyggnationer har vi fått för att göra aktiviteter i och det är den delen den halvtidsanställda projektledaren ska jobba med. Styrelsen har utsett Margareta Englunds som projektledare. Margareta kommer att börja jobba med uppdraget hösten 2019. Hör gärna av er via med ideér, tankar och funderingar:  070-2414327 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Först startar renovering av kök samt tillgänglighetsanpassning av toaletter och entré. Hydrofonrummet kommer att flyttas ner i källaren och ge utökad plats till ett bra kök. En hel del el kommer att dras om. I samlingssalen kommer det att byggas en traditionell vedeldad bakugn. Det är viktigt att lägenheten på övervåningen är trevlig och bra och i skrivande stund är inte ritningen klar för hur den kommer att bli. Målet är att flytta trappan där den är i dag för att kunna öppna upp och göra en riktig köksentré.

När själva renoveringen är klar ska det även byggas en ”internationell” bakugn utomhus. Hur den kommer att byggas vet vi inte ännu utan den ska planeras tillsammans med våra nysvenskar i vår omnejd.

Aktiviteterna ska utvecklas och har som mål att skapa en framtida hållbar turism och öka besöksnäringen. Aktiviteterna ska även bjuda in alla i vårt samhälle och verka för integration. Arvsfonden har beviljat 430 000 med krav på en finansieringskalkyl. För att erhålla dessa gjordes en ansökan till Leader och där har vi beviljats drygt 1, 4 miljoner med krav på egen finansiering på 300 000 samt intäkter vid aktiviteter på 30 000.Vi har blivit beviljade stöd för att ansökningarna innehåller en stora delar av nysatsning, nyskapande, integration och tillgänglighetsanpassning. Ansökningarnas mål måste nås för att beviljade medel betalas ut!


IOGT Fortunatus bildades 1890. I början av 1900-talet stod det egna godtemplarhuset klart, i dag bygdegården. 1966 övertogs byggnaden av Smyrnaförsamlingen och 1999 såldes den till Långheds bygdeförening.

Aktiviteter och dess rubriker. Detaljer finns och de berättade vi om och återkommer mer om:

3. Kunskapsinhämtning om bröd, bakning och småskalig produktion från vår och andras kulturer

 • Kunskapsinhämtning från olika kulturarv kring bröd och bakning med målet att bygga en bakugn utifrån olika kulturarv.

 • Kunskapsinhämtning från de som har erfarenheter från vårt lokala kulturarv kring bröd och bakning med målet att bygga en bakugn utifrån vårt lokala kulturarv.

 • Kunskapsinhämtning av erfarenheter och kunskaper kring kulturarvet bröd, bakning samt erfarenhetsutbyte från olika kulturarv.

Beräknat antal träffar: 5

4. Kompetensutveckling, utbildning och träning

 • Kompetensutveckling Beräknat antal 2 per år med beräknat antal delt 20/ gång.

 • Bak-kvällar för att stärka och träna Antal kvällar för att träna: 5 per .

5. Turistiska produkter som utvecklas i projektet

 • Bokningsbara turistiska produkterFrÃ¥n ax till limpa, eller som i det här fallet tunnbröd, är ett tema i projektet. Kurser pÃ¥ detta tema planeras liksom workshops för att stimulera utvecklingen av turistprodukter.

Exempel: ”Från ax till limpa”, Bakning från världens alla hörn

 • Tunnbrödsfestival Antal gånger: 1 gång per år

 • Bröd och matmarknad Antal gånger: 1 gång per år

6. Överförande av kulturtraditioner

 • Kulturer möts i bagarstugan Antal gånger: minst 8 under projekttiden

 • Skolelever/ ungdomar bakar Antal gånger: Totalt 13 tillfällen per år

 • Festtraditioner i världsarvsby såsom gästabud. Antal tillfällen: återkommande

8. Utveckling av nya livsmedelsprodukter Antal tillfällen: 4 st