Verksamhetsinfo
Leaderprojektet
- Långhed – kulturarv framtid!
- Långhed – kulturarv möter framtid!
- Långhed – kulturarv möter framtid!
- Superviktigt medlemsmöte
- Medlemsmöte
- Ansökan: Långhed - Kulturarv möter framtid
- Kallelese till årsmöte för Långheds Bygdeförening
- Långheds Nyhetsbrev Mars 2019: Presentation av ansökan till "Kulturarv möter Framtid"
- Kulturarv möter Framtid
- Måla invändigt - Kom och måla tillsammans
- Måla invändigt / Kolbullegräddare
- Insamling 2019 till projektet "Kulturarv möter framtid"
- Resultat av renovering - insamlingen fortsätter
- På gång i bygdegården, oktober 2019
- Invigning och öppet hus på Bygdegården
- "Sök och finn" kom på besök
- Ostkaka från Långhed på Yvonne:s vis
- Kosost från Långhed på Yvonne:s vis
- Världens mat och bak, November 2020
- Världens mat och bak, Syriskt
- Workshop med Manfred Enoksson 4 sept 2021
- Bakkurs med Manfred Enoksson 5-6 sept 2021
- Hårt tunnbröd på rågsurdeg
- Recept
- Folder: Varmt välkomna till Långheds Bygdegård
Långheds Historia
Läsartexter
Läsartext 2020
- Alla vill baka tunnbröd i Långhed
- Kolmilan i Långhed har puffat klart
- Tunnbröd – en läcker historia
- Nu kôlas det för fullt vid Hökens smedjan
- I Långhed sägs man göra världens bästa kol
- Ungdomar håller öppet sommarkafé och lär om entreprenörskap.
- Bakning på schemat i Långhed: "Tunnbröd är ett härligt kulturarv som är oerhört gott
- Svampträff i Långhed under Folkhälsoveckan i Ovanåker
- Tunnbrödsfestivalmiddag för att fira tunnbrödets dag i Långhed
- Tunnbrödsfestival blev lyckad kulturvandring i Långhed
- Friskvård med kulturinslag i Långhed
- Världens mat och bak drog fullt hus i Långhed
- Tunnbrödsbakning hela veckan lång i Långhed!
- Populär och fullbokad bakningskurs i Långhed
- Fullt hus i Långhed när "Sök och finn" kom på besök
Läsartext: 2021
- Luciafirande i Långhed
- Konstnärlig workshop med Erik Olof Wiklund i Långhed
- TV: Långheds julmarknad bjöd på härlig julkänsla
- TV: Stor julkänsla på grötmys med härlig underhållning
- Möten mellan människor i Långhed
- Surdeg, pizza och tunnbröd
- Tunnbrödsbak hela helgen i Långhed
- Vårfixardagar i Långhed
- Inspirerande turné i Hälsingland
- Många händer gör det möjligt i Långhed
- Lite extra allt i Långhed
- Baka, baka liten kaka
- Baka baka fortsätter med stor glädje!
- Skolbak 2021 avslutar sin turné med stor glädje!
- Sommarjobb är viktigt för ungdomar
- Heldagsutflykt med engagerade entreprenörer
- Surdegskungen Manfred inspirerar bagare
- Aktiviteter i Ovanåkers kommun sommaren 2021
- Utomhusaktiviteter i Långhed
- Mötesplats Långhed!
- Tunnbröd från Långhed beställt – och levererat till Söderhamn
Läsartext: 2019
- Traditionell uppskattad julmarknad i Långhed
- Bakkurs i nya bakugnen gav en härlig upplevelse och mersmak
- Bröd från världens länder samsas i bakugn Långhed
- Långhed bjöd upp till fest – på olika vis
- Bakugnen är på plats i Godtemplarhuset i Långhed
- Långheds bygdegård bjöd in till internationell träff
Läsartext 2016
Läsartext 2022
- Stämningsfull julmarknad i Långhed
- Friskvård med kulturvandring längs Hässjaån
- Födelsedagskalas med det bästa på menyn
- Barnens dag i Alfta lockade många
- Från ax till limpa med odlare, mjölnare och bagare
- Tunnbrödsveckan 2022 avslutades med festlig marknad
- Avsmakningsmeny med stort hantverk
- Stolta föreningar i Långhed går kurs i HLR
- Energigivande frukostträff kring besöksnäringen
- Tunnbröd och choklad på programmet
- Långhed vill så massor av frön
Läsartext 2023
- Välbesökt marknad trots regntunga moln
- Långheds bygdeförening på nationell träff på Gotland
- ”Detta är början på något stort”
- En ungdomens dag i Långhed
- Spännande kulturmöten i Långhed
- Julstämning gav glädje i Långhed
- Eporna gav julstämning i Långhed
- Ljushögtidsfirande i Långhed
- Kolningstraditionen hålls vid liv
- Utomhusbio fick njutas inomhus
- Sportlovsvecka på Långheds bygdegård
- Afrikanska rytmer i Långhed
- Jordbruksverket hyllade projektet i Långhed
- Delad glädje är dubbel glädje
- En helkväll i Långhed med en riksspelman som gäst
- Att fira födelsedag är viktigt
Läsartext 2024
LEADER: Kulturarv möter Framtid (2019-2022)
Details:
Category: Recept
| Published: 27 April 2020
| Last Updated: 27 April 2020
- 8 liter mjölk
- 2 msk ostlöpe
Redning:
- 2 ägg
- Drygt 1 dl vetemjöl
Redning:
Vispa samman ägg och vetemjöl och cirka 2 dl av den ljumma mjölken från kastrullen.
- Värm upp mjölken till mellan 37 – 39 grader. Rör om under tiden så att mjölken blandas och temperaturen blir rätt när du mäter.
- Ställ mjölk vid sidan av spisen.
- Rör ner ostlöpen under stillsamsam omrörning.
- Rör samman redningen och tillsätt den till ostmassan.
- Rör nu tills det börjar ysta, du ser att det börja gryna sig – det tar cirka 10 – 15 minuter.
- Skär ostmassan med stekspade i stora rutor. Låt stå cirka 15 minuter tills ostmassan sjunkit.
- Lyft över ostmassan med hålslev till durkslag klädd med nylonduk. Tryck ut överflödig vassle genom att vrida duken runt ostmassan så en boll formas. Låt massan stå så att så mycket vassle som möjligt har runnit av. Placera durkslaget så att vasslan kan rinna undan. Låt ostmassan stå över natt i kylskåp.
- Lägg över ostmassan i bakform, ugnsäker form.
- Gör iordning ett vattenbad så att formarna kan gräddas i vattenbadet.
- Gräddas i 200 grader i cirka 1 timma tills kakan känns fast och har höjt sig i ugnen. Lyft ut kakan och tag bort det gräddade täcket. Ät täcket och njut.
- Höj ugnen till 225 grader och grädda ytterligare cirka 10-15 minuter tills ostkakan har fått en fin färg.
- Tag ut ur ugnen och låt kallna.
- Skär sedan i skivor. Värm i rikligt med grädde, gärna en smörklick ovanpå i ugnen cirka 175 grader tills det blivit varmt.
- Serveras med lättvispad grädde, saftsås och toppa med flagad mandel.
Hjortronsylt är givetvis guld till denna dessert så njut om du kan ostkakan med hjortronsylt om du kan!
Om du gör ostkaka på 10 liter så går ostmassan ner i en 4 liters form.