Långhed – kulturarv möter framtid!

Stöd inom lokalt ledd utveckling - Leader Stöd inom lokalt ledd utveckling - Leader

I Långhed, den stolta världsarvsbyn pågår ett projekt med syfte att skapa och öka aktiviteter, trivsel och gemenskap, få liv i kulturarvet kring bakning och samtidigt utveckla nya idéer och bygga verksamheter med alla som bor i bygden. Människor från världens länder, i alla åldrar, ung som gammal, man som kvinna välkomnas att ta del. Långhed har fantastiska kulturtraditioner med odling, jordbruk, bakning, mat, hantverk, fest och mer därtill som vi nu bygger vidare på.

 

Långhed - Kulturarv möter framtid.

Under 2020 så har vi planerat in en rad aktiviteter och evenemang som vi har marknadsfört på sociala medier; Facebook och Instagram. Sök Långheds bygdeförening. Tyvärr har världen drabbats av en pandemi som har förändrat väldigt mycket. Långheds bygdeförening försöker anpassa sina arrangemang utifrån rådande omständigheter utifrån Folkhälsomyndigheten. Följ oss på sociala medier för senaste nytt.

 

Under 2019 gjordes en stor renovering av köket samt att en ny bakugn murades upp av traditionell Hälsingemodell. Lokalerna tillgänglighetsanpassades och nu finns det en RWC, en gästtoalett och en personaltoalett. Hyreslägenheten har fått en annan ingång och nu ett superfräscht badrum med tvättmaskin och köket har fått en ny spis.

Vidare byggplaner i projektet är att bygga en ”internationell” bakugn. Detta planeras att göras i nära samarbete med våra nysvenskar i bygden.

 

Projekts aktiviteter har påbörjats i form av träffar och kurser: Tunnbrödsbakning, Surdeg och fullkornskurs, Öppet bak, Världens bak och Friskvård med kulturinslag.

 

Målsättningen med aktiviteterna i projektet är att skapa en framtida hållbar turism och öka besöksnäringen utifrån kulturarvet. Aktiviteterna bjuder in alla i vårt samhälle och tanken är att alla ska känna gemenskap på ett naturligt och utvecklande sätt. En naturlig integration kring gemensamma aktiviteter.

 

Projektet har som mål att bjuda in till träffar där samtal kring att baka är den gemensamma nämnaren och vi bjuder in människor i vår bygd i alla åldrar, kvinna som man. Vi kommer att erbjuda kompetensutveckling, utbildning och träning i bakning. Målet är att utveckla turistiska produkter i vår bygd såsom tex. ”Från ax till limpa” och även gästabud med aktiviteter.

 

Överförande av kulturtraditioner är en viktig del därför kommer skolelever och andra kulturer att bjudas in för att baka. Projektet ska även stötta utveckling av nya livsmedelsprodukter genom att bjuda in till olika workshops och ge möjlighet att nyttja våra lokaler. Alla elever i årskurs 5 bjuds in att ta del av tunnbrödskulturen och tillsammans baka i den fina ugnen.

 

En tunnbrödsvecka har planerats till våren 2020 med en rad publika aktiviteter. Tyvärr var vi tvungna utifrån rådande läge att ändra i programmet. Vi kommer nästa år att genomföra en tunnbrödsvecka med föreläsningar och bakkurser i tunnbröd, tunnbrödsfestival, bröd och matmarknad.

Finansiering och stöd

För att göra detta stora projekt möjligt har vi sökt och blivit beviljade stöd från EU:s Jordsbruksfond genom Leader Hälsingebygden. Stödet innebär byggandet av två bakugnar samt inköp av riktig ugn, spis, degblandare, kyl och frys samt övrig utrustning kring bakning samt råvaror till bakning och även stöd till aktiviteter som berör arbetet med att få liv i kulturarvet bakning. Stödet används till att föra kulturtraditionen kring att baka vidare till skolelever och andra kulturer och finansieringen stödjer transporter och marknadsföring i samband med aktiviteter. Projektet ska även stötta utveckling av nya livsmedelsprodukter genom att bjuda in till olika workshops och ge möjlighet att nyttja våra bakugnar och våra lokaler. Projektets projektledare finansieras också via vårt projekt.

En förutsättning för att bli beviljade detta stöd är att vi bidrar med egna medel eller genom andra bidragsgivare. Vi är tacksamma för allas stöd, stort som litet för att kunna utveckla projektet ”Långhed – Kulturarv möter framtid”. Vi jobbar aktivt med att sprida vårt projekt på alla vis och kontaktar medlemmar, boende i bygden både privata och företag för att få stöd.

Mer information om projektet och de aktiveter som genomförs hittar du på https://www.facebook.com/langhed/

Intresserad av att vara med i vårt projekt? Välkommen att höra av dig!

Du når projektledare Margareta Englund på telefon eller via mail. 070-2414327 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

bygdegården 1900