Hårt tunnbröd på rågsurdeg

Ett recept som utvecklats under projekttiden för projektet ”Långhed - Kulturarv möter framtid” av projektledare Margareta Englund och Margaretha Johansson under år 2021.



1 liter vassle – har du inte tillgång till det så använd hälften mjölk och vatten

100 g rågsurdeg

300 g grovt rågmjöl

300 g korn

1 msk salt

Cirka 500 g vetemjöl



Blanda samman allt och komplettera sedan med mer vetemjöl för att nå en lagom fast deg. Degen ska inte vara för hård utan mer mjöl används vid utbakningen. Gör deg kvällen innan och låt stå svalt att svälla och jäsa så att smakerna utvecklas.



Forma degämnen som du lägger på bakbordet. Storleken ger svaret på hur många bröd degen ger och storleken på ämnena avgör du utifrån hur stora kakor du vill baka. Att baka stora kakor går snabbare men är också svårare och blir en kaka fel så förstörs ganska mycket deg. Att baka större kakor kräver mer erfarenhet!



I Långhed har vi valt att ofta baka ut kakor som väger runt 55 gram. Denna storlek är relativt lätt att jobba med och ger en fin storlek på tunnbrödskakorna.



Denna deg bakas gärna ut i en blandning av korn och vetemjöl vilket ger brödet en fin smak då kornmjölet ger en något rostad karaktär.



När brödet är klart så glöm inte att njuta av ditt hantverk med en lugn stund!



Lycka till!