Verksamhetsinfo
Leaderprojektet
- Långhed – kulturarv framtid!
- Långhed – kulturarv möter framtid!
- Långhed – kulturarv möter framtid!
- Superviktigt medlemsmöte
- Medlemsmöte
- Ansökan: Långhed - Kulturarv möter framtid
- Kallelese till årsmöte för Långheds Bygdeförening
- Långheds Nyhetsbrev Mars 2019: Presentation av ansökan till "Kulturarv möter Framtid"
- Kulturarv möter Framtid
- Måla invändigt - Kom och måla tillsammans
- Måla invändigt / Kolbullegräddare
- Insamling 2019 till projektet "Kulturarv möter framtid"
- Resultat av renovering - insamlingen fortsätter
- På gång i bygdegården, oktober 2019
- Invigning och öppet hus på Bygdegården
- "Sök och finn" kom på besök
- Ostkaka från Långhed på Yvonne:s vis
- Kosost från Långhed på Yvonne:s vis
- Världens mat och bak, November 2020
- Världens mat och bak, Syriskt
- Workshop med Manfred Enoksson 4 sept 2021
- Bakkurs med Manfred Enoksson 5-6 sept 2021
- Hårt tunnbröd på rågsurdeg
- Recept
- Folder: Varmt välkomna till Långheds Bygdegård
Långheds Historia
Läsartexter
Läsartext 2020
- Alla vill baka tunnbröd i Långhed
- Kolmilan i Långhed har puffat klart
- Tunnbröd – en läcker historia
- Nu kôlas det för fullt vid Hökens smedjan
- I Långhed sägs man göra världens bästa kol
- Ungdomar håller öppet sommarkafé och lär om entreprenörskap.
- Bakning på schemat i Långhed: "Tunnbröd är ett härligt kulturarv som är oerhört gott
- Svampträff i Långhed under Folkhälsoveckan i Ovanåker
- Tunnbrödsfestivalmiddag för att fira tunnbrödets dag i Långhed
- Tunnbrödsfestival blev lyckad kulturvandring i Långhed
- Friskvård med kulturinslag i Långhed
- Världens mat och bak drog fullt hus i Långhed
- Tunnbrödsbakning hela veckan lång i Långhed!
- Populär och fullbokad bakningskurs i Långhed
- Fullt hus i Långhed när "Sök och finn" kom på besök
Läsartext: 2021
- Luciafirande i Långhed
- Konstnärlig workshop med Erik Olof Wiklund i Långhed
- TV: Långheds julmarknad bjöd på härlig julkänsla
- TV: Stor julkänsla på grötmys med härlig underhållning
- Möten mellan människor i Långhed
- Surdeg, pizza och tunnbröd
- Tunnbrödsbak hela helgen i Långhed
- Vårfixardagar i Långhed
- Inspirerande turné i Hälsingland
- Många händer gör det möjligt i Långhed
- Lite extra allt i Långhed
- Baka, baka liten kaka
- Baka baka fortsätter med stor glädje!
- Skolbak 2021 avslutar sin turné med stor glädje!
- Sommarjobb är viktigt för ungdomar
- Heldagsutflykt med engagerade entreprenörer
- Surdegskungen Manfred inspirerar bagare
- Aktiviteter i Ovanåkers kommun sommaren 2021
- Utomhusaktiviteter i Långhed
- Mötesplats Långhed!
- Tunnbröd från Långhed beställt – och levererat till Söderhamn
Läsartext: 2019
- Traditionell uppskattad julmarknad i Långhed
- Bakkurs i nya bakugnen gav en härlig upplevelse och mersmak
- Bröd från världens länder samsas i bakugn Långhed
- Långhed bjöd upp till fest – på olika vis
- Bakugnen är på plats i Godtemplarhuset i Långhed
- Långheds bygdegård bjöd in till internationell träff
Läsartext 2016
Läsartext 2022
- Stämningsfull julmarknad i Långhed
- Friskvård med kulturvandring längs Hässjaån
- Födelsedagskalas med det bästa på menyn
- Barnens dag i Alfta lockade många
- Från ax till limpa med odlare, mjölnare och bagare
- Tunnbrödsveckan 2022 avslutades med festlig marknad
- Avsmakningsmeny med stort hantverk
- Stolta föreningar i Långhed går kurs i HLR
- Energigivande frukostträff kring besöksnäringen
- Tunnbröd och choklad på programmet
- Långhed vill så massor av frön
Läsartext 2023
- Välbesökt marknad trots regntunga moln
- Långheds bygdeförening på nationell träff på Gotland
- ”Detta är början på något stort”
- En ungdomens dag i Långhed
- Spännande kulturmöten i Långhed
- Julstämning gav glädje i Långhed
- Eporna gav julstämning i Långhed
- Ljushögtidsfirande i Långhed
- Kolningstraditionen hålls vid liv
- Utomhusbio fick njutas inomhus
- Sportlovsvecka på Långheds bygdegård
- Afrikanska rytmer i Långhed
- Jordbruksverket hyllade projektet i Långhed
- Delad glädje är dubbel glädje
- En helkväll i Långhed med en riksspelman som gäst
- Att fira födelsedag är viktigt
Läsartext 2024
LEADER: Kulturarv möter Framtid (2019-2022)
Hårt tunnbröd på rågsurdeg
Ett recept som utvecklats under projekttiden för projektet ”Långhed - Kulturarv möter framtid” av projektledare Margareta Englund och Margaretha Johansson under år 2021.
1 liter vassle – har du inte tillgång till det så använd hälften mjölk och vatten
100 g rågsurdeg
300 g grovt rågmjöl
300 g korn
1 msk salt
Cirka 500 g vetemjöl
Blanda samman allt och komplettera sedan med mer vetemjöl för att nå en lagom fast deg. Degen ska inte vara för hård utan mer mjöl används vid utbakningen. Gör deg kvällen innan och låt stå svalt att svälla och jäsa så att smakerna utvecklas.
Forma degämnen som du lägger på bakbordet. Storleken ger svaret på hur många bröd degen ger och storleken på ämnena avgör du utifrån hur stora kakor du vill baka. Att baka stora kakor går snabbare men är också svårare och blir en kaka fel så förstörs ganska mycket deg. Att baka större kakor kräver mer erfarenhet!
I Långhed har vi valt att ofta baka ut kakor som väger runt 55 gram. Denna storlek är relativt lätt att jobba med och ger en fin storlek på tunnbrödskakorna.
Denna deg bakas gärna ut i en blandning av korn och vetemjöl vilket ger brödet en fin smak då kornmjölet ger en något rostad karaktär.
När brödet är klart så glöm inte att njuta av ditt hantverk med en lugn stund!
Lycka till!