Projektet Kulturarv längs Hässjaån. Frida Cronsioe är igång och här kommer senaste nytt:

Under sportlovsveckan hade vi besök av museipedagogerna Elisabet och Richard från Länsmuseet Gävleborg som höll i en trådslöjdsworkshop där de berättade om trådslöjdens historia och hjälpte våra besökare att själva skapa vackra föremål gjorda i ståltråd i olika färger. Det var en uppskattad aktivitet som fängslade cirka 35 personer, gamla som unga. Det skapades alltifrån smycken, krokar, gedigna kedjelänkar och även så kallade ”trollkors” som enligt sägnen skulle hålla trollen borta. 

Under veckan hade barnen även möjlighet att gå en tipspromenad med frågor som hade kopplingar till djur och natur samt lokal förankring med Långhed och Hässjaån i fokus. Det blev 14 glada vinnare med alla rätt som fick fina priser från våra sponsorer. 

Efter en välbesökt och uppskattad sportlovsvecka planeras nu för fler aktiviteter, bland annat under vårmarknaden den 13 maj, då det är planerat för häst- och vagntur och att hålla smedjan öppen. 

Nästa uteklassrum kommer att placeras nedanför Pallars i närhet till Hässjaån och förberedelser pågår för fullt. Bland annat har skog avverkats och bygglov lämnats in. Vi hoppas på en tidig vår så vi får komma igång med snickrandet.

Det var allt för denna gång. Vi hörs igen i nästa nyhetsbrev där jag kommer att försöka hålla er uppdaterade med vad som är på gång i projektet. 

Vill du läsa mer om “Kulturarv längs Hässjaån” så hittar du information på bygdeföreningens hemsida:https://www.langhed.se/index.php/kulturarv-laengs-haessjaan 

Hälsningar Frida