På gång i Långhed
Aktuella projekt
Stöd Bygdeföreningen
Guidning på världarvsgårdarna
Långhed i socialamedia
Långheds Nyhetsbrev
Details:
Category: Recept
| Published: 27 April 2020
| Last Updated: 27 April 2020
- 10 liter mjölk
- 5 liter
- 2 dl salt
- 1 dl
- 4 msk ostlöpe
- 2 msk
- Värm upp mjölken till mellan 37 – 39 grader. Rör om under tiden så att mjölken blandas och temperaturen blir rätt när du mäter temperaturen.
- Lyft av mjölkkastrullen när temperaturen är uppnådd.
- Rör ner ostlöpen under stillsamsam omrörning. Rör tills det börjar ysta, du ser att det börja gryna sig – det tar cirka 10 – 15 minuter.
- Låt nu kastrullen stå minst 30 minuter.
- Häll av så mycket vassle du kan direkt från kastrullen. Vrid gärna på kastrullen och använd locket. Gardera med durkslag under.
- Lyft över ostmassan med hålslev till ostkaret. Tryck lätt med handen så att ostmassan fyller ut ostkaret. Tryck även lätt så att överflödig vassle rinner undan.
- Ställ nu ostkaret i en annan form, gärna med galler under så att vasslen kan rinna undan.
- Låt ostkaret stå framme cirka 1 timme och vänd då på ostbiten i ostkaret så att det blir mönster på båda sidorna. Låt ostmassan fortsatt stå framme tills det mesta av vasslan har runnit av.
- Efter några timmar är osten klar och redo att läggas i annan form och därefter avnjutas!
- Förvara osten i en låda i kylen. Hållbar i kyl cirka 2 veckor.