Print
Details: Category: Recept | Published: 27 April 2020 | Last Updated: 27 April 2020

Redning:

Redning:

Vispa samman ägg och vetemjöl och cirka 2 dl av den ljumma mjölken från kastrullen.

  1. Värm upp mjölken till mellan 37 – 39 grader. Rör om under tiden så att mjölken blandas och temperaturen blir rätt när du mäter.
  2. Ställ mjölk vid sidan av spisen.
  3. Rör ner ostlöpen under stillsamsam omrörning.
  4. Rör samman redningen och tillsätt den till ostmassan.
  5. Rör nu tills det börjar ysta, du ser att det börja gryna sig – det tar cirka 10 – 15 minuter.
  6. Skär ostmassan med stekspade i stora rutor. Låt stå cirka 15 minuter tills ostmassan sjunkit.
  7. Lyft över ostmassan med hålslev till durkslag klädd med nylonduk. Tryck ut överflödig vassle genom att vrida duken runt ostmassan så en boll formas. Låt massan stå så att så mycket vassle som möjligt har runnit av. Placera durkslaget så att vasslan kan rinna undan. Låt ostmassan stå över natt i kylskåp.
  8. Lägg över ostmassan i bakform, ugnsäker form.
  9. Gör iordning ett vattenbad så att formarna kan gräddas i vattenbadet.
  10. Gräddas i 200 grader i cirka 1 timma tills kakan känns fast och har höjt sig i ugnen. Lyft ut kakan och tag bort det gräddade täcket. Ät täcket och njut.
  11. Höj ugnen till 225 grader och grädda ytterligare cirka 10-15 minuter tills ostkakan har fått en fin färg.
  12. Tag ut ur ugnen och låt kallna.
  13. Skär sedan i skivor. Värm i rikligt med grädde, gärna en smörklick ovanpå i ugnen cirka 175 grader tills det blivit varmt.
  14. Serveras med lättvispad grädde, saftsås och toppa med flagad mandel.

Hjortronsylt är givetvis guld till denna dessert så njut om du kan ostkakan med hjortronsylt om du kan!

                    

Om du gör ostkaka på 10 liter så går ostmassan ner i en 4 liters form.