Print
Details: Category: Recept | Published: 27 April 2020 | Last Updated: 27 April 2020
  1. Värm upp mjölken till mellan 37 – 39 grader. Rör om under tiden så att mjölken blandas och temperaturen blir rätt när du mäter temperaturen.
  2. Lyft av mjölkkastrullen när temperaturen är uppnådd.
  3. Rör ner ostlöpen under stillsamsam omrörning. Rör tills det börjar ysta, du ser att det börja gryna sig – det tar cirka 10 – 15 minuter.
  4. Låt nu kastrullen stå minst 30 minuter.
  5. Häll av så mycket vassle du kan direkt från kastrullen. Vrid gärna på kastrullen och använd locket. Gardera med durkslag under.
  6. Lyft över ostmassan med hålslev till ostkaret. Tryck lätt med handen så att ostmassan fyller ut ostkaret. Tryck även lätt så att överflödig vassle rinner undan.
  7. Ställ nu ostkaret i en annan form, gärna med galler under så att vasslen kan rinna undan.
  8. Låt ostkaret stå framme cirka 1 timme och vänd då på ostbiten i ostkaret så att det blir mönster på båda sidorna. Låt ostmassan fortsatt stå framme tills det mesta av vasslan har runnit av.
  9. Efter några timmar är osten klar och redo att läggas i annan form och därefter avnjutas!
  10. Förvara osten i en låda i kylen. Hållbar i kyl cirka 2 veckor.