Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
Spännande kulturmöten i Långhed

Långheds bygdeförening utsågs 2022 till Årets X-ing av organisationen Hela Sverige ska leva Gävleborg. Detta är Långhed mycket stolta över och firandet har låtit vänta på sig ända till oktober i år men när det väl firades så blev det rejält.

Detta är en läsartext.

Föreningen erhöll 5 000 kronor i pris och utlovade att fira tillsammans med de samverkande föreningarna. 

Festen blev verkligen en mycket färgrik, kulturrik och smakrik dag. Arabiska föreningen, somaliska och eritreanska samarbetsgrupper och Långheds bygdeförening planerade tillsammans och sedan anslöt fler vid festen. Tanken var att visa sina traditioner för andra kulturer för att få inblick och finna lite mer förståelse för varandra. 

Vi fick uppleva ett somaliskt bröllop i all sin färgprakt och med sång och dans.
Öppna bild i helskärmsläge

Festen blev verkligen en internationell kulturfest med medverkande och gäster från Ukraina, Somalia, Sverige, Afghanistan, Eritrea, Syrien, Finland och Indien. 

Annons

Annons

Med tydlig stolthet över sina traditioner presenterades det många färgstarka inslag i bygdegården. Vi inbjöds att delta i firandet av Eid på eritreanskt vis. Vi fick uppleva ett somaliskt bröllop, föregått av en chic somalisk mannekänguppvisning. Efter det blev det dans av alla möjliga slag: somalisk, eritreansk, arabisk, afgansk och alla närvarande bjöds in att delta. Sverige visade upp folkdans och på dansgolvet blev det schottisdanskurs till dragspel och fiol. 

Under flaggspelet från all världens länder bjöds det på mat. Här serverar Ukraina en härlig borscht till hungriga gäster.
Öppna bild i helskärmsläge

Festen bjöd på en stor palett av intryck, dofter och smaker, samtidigt som nya vänskapsband knöts. Mycket och god mat serverades.

I Långhed pågår nu projektet Kulturarv längs Hässjaån och tanken är att påvisa livet i Sverige förr och hur landet har utvecklats och även väva in framtidsfrågorna. Att berätta och visa om Sveriges utveckling är viktig för att de svenska unga, men även nysvenskar behöver förstå hur vår välfärd byggts upp och kommit att bli såsom den är idag. Kan vi prata om utvecklingen av Sverige och vårt nuvarande demokratiska system, samtidigt som vi lär mer från andra kulturers erfarenheter och sätt att leva, så finns mycket att vinna. 

Annons

Rahma bjuder kaffegodis till glada och uppskattande gäster.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Denna träff gav mersmak och förhoppningsvis kan detta leda till mer kulturutbyten, möten och samtal. 

Vi tror att möten och samtal är viktiga för att finna förståelse kring olikheter och bygga gemensam framtidstro. Välkommen att vara med.

Margareta Englund

Många både smakfulla och färgsprakande rätter avnjöts i Långhed denna kväll.
Öppna bild i helskärmsläge
Layan medverkade på kulturkvällen. Ungdomar är viktiga i Långhed.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Annons

Till toppen av sidan