Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
Julstämning gav glädje i Långhed

Årets julmarknad i Långhed blev en minnesvärd tillställning för både arrangörer, knallar och besökare.

Detta är en läsartext.

Musik strömmade ut ur högtalarna och tomtar och människor från när och fjärran minglade runt kring elden, drack glögg, språkade med vänner, handlade fint hantverk till sig själv eller som julklappar.

Det var aktiviteter både inne och ute men kylan och snön var inget hinder utan förstärkte julkänslan och vikten av en varm mössa. Många tomtar besökte marknaden i år och värmde sig med besökarna på Långheds julmarknad.

Journalisten Ingrid från Ljusnan tar oss med på en tidsresa och vi får träffa Karin Larsdotter på JonLars som visar oss en riktig julklapp. Foto: Peter Hoelstad
Öppna bild i helskärmsläge

Många tog chansen och åkte på en tidsresa till världsarvsgården JonLars där journalisten Ingrid från Ljusnan knackade på dörren och bondfru öppnade, år 1865 och berättade om julbestyren hon höll på med. Det var inom projektet Kulturarv längs Hässjaån som detta arrangerades. Föreningen anlitade Ingrid Larsson och Mia Bucht som jobbar tillsammans under rubriken Upplevfinnskogen.

Annons

Annons

Inför uppdraget att transportera besökare i Långhed behöver hästen Swing energigivande mat. Frida Cronsioe, projektledare för Projektet Kulturarv längs Hässjaån ån hjälper gärna till. Foto: Peter Hoelstad
Öppna bild i helskärmsläge

Den kraftfulla nordsvenska hästen Swing drog deltagarna ledd av kusken Andreas i vargskinnsfäll. Bondfrun på JonLars hette Karin Larsdotter och berättade bland annat om den tidens julklapp som verkligen var annorlunda än nu. En vedklabbe med ett meddelande på kastades in som julklapp och hon förstod inte alls vad journalisten Ingrid pratade om när hon ville veta mer om julklappar och inslagna paket. Karin Larsdotter beskrev även målande och stolt om den digra julhögen som verkligen var viktig och som var ett bevis på nivån av rikedom på gården.

Glada tomtar välkomnade besökarna till årets julmarknad i Långhed. Foto: Peter Hoelstad
Öppna bild i helskärmsläge

Att arrangera upplevelser är viktiga inslag i pågående projekt och under nästa år bjuder föreningen in till flera spännande inslag som del i projektet Kulturarv längs Hässjaån. Ta vara på möjligheterna att lära mer om kulturarvet i Hälsingland, när nu möjligheten ges, skickar Långheds bygdeförening med till läsarna och önskar alla en god jul.

Annons

Margareta Englund

Fullt av knallar både ute och inne. Här ett UF-företag från Bollnäs. Foto: Läsarbild
Öppna bild i helskärmsläge
Stortomten i sin fina vargskinnsfäll tog emot önskelistor och överlämnade en present. Foto: Peter Hoelstad
Öppna bild i helskärmsläge
Tomten bjöd på glögg vid brasan. Foto: Läsarbild
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Annons

Till toppen av sidan