Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
Från ax till limpa med odlare, mjölnare och bagare

Att få fram ett bra bröd kräver många yrkeskunniga människors kunnande och hantverk. Som ett led i att lyfta fram denna kunskap bjöds det in till kurs igen i projektet Kulturarv möter framtid som har sitt säte i Långhed i Ovanåkers kommun.

Detta är en läsartext.

Manfred Enoksson gästade och det pratades och bakades på Linbageriet i Alfta. Denna träff var en fortsättning på en träff som hölls i september 2021 då deltagarna samfällt önskade en fortsättning och fortbildning.

Nu började vi hos bonden och mjölnaren Kjell Sellin i Kilafors. Han odlar och när jobbet på åkrarna är lugnt så mal han mjöl på Hallens kvarn.

Bagare på studiebesök till Hallens kvarn i Kilafors som får en bra genomgång av mjölnare Kjell Selin.

Hos Kjell fick vi se hur det går till kring hela processen i kvarnen. Först rensning av oönskade partiklar som fångas upp av en magnet. Mjölsäckarna hissa sedan högt upp för att säden sedan ska falla ner i kvarnen och malas. Det finns valskvarn och stenkvarn. Att mala säd mellan stenar är den metod som utvecklades för 10 000 år sedan och som finns kvar. Kjell hanterar ”spakarna” med van hand och deltagarna får verkligen upp ögonen för mjölnarens hantverk.

Annons

Annons

Korn är en sädeslag som odlats mycket i vår region och här njuter vi det nordiska guldet i ett kornbröd.

På Hallens kvarn mals även säd som andra bönder vill mala. En odlare är Annika Sahlin från Söderala, som driver företaget Skale skafferi. Hon odlar kulturspannmål och på kursen pratades det och bakades det mycket med Annikas mjöl. Kulturspannmål är äldre sorters spannmål som är sorter som vi använde förr i tiden och som många nu har börjat få upp ögonen för. De är inte förädlade för att producera maximalt och för att odlas inte med hjälpmedel som konstgödsel och besprutning. Sorterna har ett högt växtsätt samtidigt som de växer lika långt under jorden och där nere tar säden upp ovärderliga näringsämnen. De är genom sitt växtsätt inte så känsliga för torka då de söker sitt vatten djupt vilket och ger god skörd även torra somrar. Annika odlar bland annat emmer, enkorn, Jakobi borst, purpurvete och dalavete som ger näringsrika och smakfulla bröd.

Manfred Enoksson är en oerhört kompetent bagare som delar med sig av sin kunskap kring bröd och baktekniker.

Manfred Enoksson är en Sveriges mest kunniga bagare med mångårig erfarenhet. Han syns i tv när det pratas bakning och han delar gärna med sig av kunskap via kurser. Manfred är född i Tyskland och har under sin yrkesbana jobbat i många andra länder och är nu bagarmästare på Saltå kvarn förutom att han är en viktig utbildare vid Eldrimner.

Manfred brinner för bra bröd och detta bröd måste börja med bra säd och bra odling. Han pratar lyrisk om de olika kulturspannmålen som Annika odlar och uppmanar deltagarna att åka och titta på de vackra vajande sädesfälten i Söderala.

Margareta Englund

Annons

Annons

Till toppen av sidan