Välkommen på världsarvsinvigning

Välkommen på världsarvsinvigning
Untitled Document
image306.png
image328.png
image312
image310
image318
image316
image320
image318
image320
 

Långheds Nyhetsbrev

Information från Ovanåkers kommun om vad som händer på världsarvsinvigningen. Se även bifogat pdf-dokument.

Vill även passa på att påminna om att den 14e maj träffas vi på bygdegården för att ha lite städaktiviteter i uthuset och sätta upp marknadsstånd. Lite korvgrillning ska vi också hinna med. Hoppas ni kan komma. Tiden är kl 17:00

mvh Pär

 

Hjärtligt välkommen att vara med och fira när Världsarvet Hälsingegårdar invigs!

Lördagen 25 maj 2013

Dagen är fylld av evenemang från förmiddag till sena kvällen och du kan välja att vara med på en eller flera av dessa. Du erbjuds mat, fika, musik, invigningstal och visning av världsarvsgårdarna. Dagen avslutas med en fest på Stenegård i Järvsö. Förutom hälsingar och många andra från när och fjärran kommer gårdsägare, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, riksantikvarie Lars Amréus, landshövding Barbro Holmberg, regionordförande Sven-Åke Thoresen att medverka under dagen.

Festen på Stenegård bjuder på underhållning av hög klass, bland annat gästar Gävle Symfoniorkester Hälsingland tillsammans med spelmannen Görgen Antonsson. Även maten är av högsta kvalitet - en delikatessbuffé med enbart lokalproducerade råvaror, sammansatt av Hälsinglands egen matambassadör Pär Johansson från Växbo krog, till ett subventionerat pris av 200 kr per person. Ett begränsat antal matbiljetter kommer att säljas plats. Inträdet är gratis.

Observera att du måste gå in på hemsidan www.halsingegardar.se och beställa samt betala maten för festen på Stenegård senast 14 maj! På hemsidan kan du också läsa mer om programmet, som uppdateras löpande.

Programmet (med reservation för ändringar)

10.00 Bortom åa (Fågelsjö Gammelgård)

Invigningsdagen inleds i Fågelsjö där världsarvsgården Bortom åa invigs av landshövding Barbro Holmberg. Elever från Los skola förgyller invigningsceremonin. På gården finns en bössmedja och fortfarande finns ett levande intresse för mynningsladdade bössor. Dagen till ära kommer de att användas för att skjuta salut!

12.00 Jon-Lars och Pallars

De stora gårdarna Jon-Lars och Pallars ligger båda i Långhed och invigs gemensamt. Här blir det musikalisk festprocession från bygdegården i Långhed till Jon-Lars. Lyssna till musik av elever från Kulturskolan i Edsbyn, åk häst och vagn mellan gårdarna och smaka på ostkakan i bygdegården i Långhed. Invigningstalen blir av det speciella slaget och kommer att hållas på Jon-Lars brokvist. Medverkan av bl.a. länsråd Anna-Lena Österborg.

12.00 Erik-Anders

Njut av jazz och lättare lunch på Erik-Anders i Asta. Här finns kopplingar till pianisten Jan Johansson från Söderala. Tomas Jutterström med band står för musiken. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam och regiondirektör Mats Törnquist inviger världsarvsgården.

14.00 Bommars

Smaka på riktigt gott fika, gå en guidad tur och lyssna till musik med bland andra Pär Engman på Bommars. Ingalill Tengvall, som arbetat med Hälsingegårdar i många år, inviger världsarvsgården tillsammans med Regionordförande Sven-Åke Thoresen.

14.00 Gästgivars

På Gästgivars blir det kak-kalas! Bygdens invånare har förenats i sedvanlig bak av sju (minst!) sorters kakor. Gården är blomstersmyckad och Bollnäsbygdens spelmanslag underhåller. Lisen Roll, världsarvsansvarig vid Riksantikvaren i Norge inviger tillsammans med Stefan Permickels, kommunfullmäktigeordförande i Bollnäs kommun samt Erik Nordin, f.d. länsantikvarie med långvarigt Hälsingegårdsengagemang.

16.00 Kristofers

Här kommer tempot att höjas! Efter invigningen, där Titti Jöngren från LRF:s riksförbundsstyrelse och landstingets Eva Tjernström talar, övergår ceremonin till förfest på gårdstunet där man kan äta gårdens langos och lyssna på rock.

18.00 Stenegård

Gävle Symfoniorkester inleder med nyskrivna arrangemang av folkmusik tillsammans med spelmannen Görgen Antonsson. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, riksantikvarie Lars Amréus, landshövding Barbro Holmberg och Regionordförande Sven-Åke Thoresen invigningstalar. Hälsinge Låtverkstad ger ett smakprov från sommarens föreställning.

På Stenegård dukas det upp till en buffé med lokalproducerade delikatesser, komponerade av Hälsinglands matambassadör Pär Johansson från Växbo krog. Bar finns på området.

För att vara säker på att få del av buffén bör du beställa maten i förväg senast 14 maj på www.halsingegardar.se

Underhållningen fortsätter under kvällen med Engmans kapell

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Frågor och svar:

 

Kostar det något? Inträde och visningar av gårdarna är gratis, förtäring kan köpas på gårdarna. Vill du äta delikatessbuffé kostar det 200 kr. Du bör beställa mat i förväg!

Var parkerar man? Det kommer att finnas parkeringsplatser, vid behov även med transport till och från gårdarna.

Var kan man bo? Se http://www.bookhalsingland.com/sv/boende

Kommer det att vara utomhus? De flesta arrangemangen kommer att hållas utomhus, men med möjlighet till skydd för regn. Kvällens invigningsceremoni på Stenegård hålls utomhus, servering av mat inne i Träteatern. Det kommer också att finnas tält. Ta gärna med varm tröja och skydd mot regn.

Kan man ta med hund? Hundar bör hållas utanför respektive evenemangsområde.

Hur många gårdar hinner man besöka på en dag? Det går att besöka åtminstone två gårdar samt Stenegård under dagen.

Hur lång tid tar det att åka mellan gårdarna? Här följer några exempel:

Ljusdal – Bortom åa Fågelsjö 1 tim 20 min

Edsbyn  - Fågelsjö 1 tim 30 min

Fågelsjö – Långhed, Alfta 1 tim 45 min

Fågelsjö – Bommars, Letsbo 1 tim 35 min

Fågelsjö Kristofers/Stenegård 1 tim 35 min

Bommars – Kristofers/Stenegård 35 min

Bollnäs – Långhed, Alfta 30 min

Långhed – Gästgivars Vallsta 40 min

Långhed – Kristofers/Stenegård 1 tim

Erik-Anders – Gästgivars Vallsta 50 min

Erik Anders – Kristofers/Stenegård 1 tim 20 min

 

 

 

 

image334_0
image332