Nyhetsbrev LEADER: Kulturarv längs Hässjaån (sept 2023)

Nyhetsbrev LEADER: Kulturarv längs Hässjaån (sept 2023)

‍Långheds Nyhetsbrev 

 

Kulturarv längs Hässjaån, 2023-09

Nyhetsbrev september - Leader 2. Kulturarv längs Hässjaån.

I början av juli bjöds sommarlovslediga barn in till en minnesvärd dag på Ol-Andersgården i Alfta. Projektet erbjöd en nostalgisk hästskokastningslek som roade både unga och vuxna. Barnen fick även chansen att skapa egna färgstarka Hälsingegård-brokvistar och låta fantasin flöda. Samtal om Långhed och vår älskade hembygd flödade mellan bybor och besökande semesterfirare.

Som en del av region Gävleborgs fäbovecka i juli serverades uppskattade fäboluncher på Bygdegården för att lyfta fäbolivets liv och leverne.  

Det tredje klassrummet
I samarbete med Göran och Christer Toresson från Pallars har vi diskuterat placering och design av ett kommande tredje uteklassrummet. Placeringen blir nedanför Pallars och granne med grillplatsen vid Strömbron. Med en reviderad plan fokuserar vi nu på ett större uteklassrum med förnyad utformning för att bättre välkomna våra besökare. Bygglovsansökan är inskickad och vi hoppas på grönt ljus så snart som möjligt för att kunna starta byggprocessen. 

Vi vill passa på att tacka Olle och Hillevi för deras engagemang i att måla och inreda våra befintliga uteklassrummen med nya bänkar och trall.

Som representant för bygdegården deltar jag med stolthet i "Järvsö Sustainable Tourism Summit", en konferens som förenar nordiska experter inom turism och hållbarhet. Genom att främja samverkan och utbyte av kunskap kring hållbarhetsmetoder och naturbevarande strävar vi efter att stärka Långheds väg mot en hållbar tillväxt. Genom att vara en aktiv deltagare i detta evenemang hoppas vi ta ett steg närmare att forma både Långhed och vår region som inspirerande förebilder inom ansvarsfull turism.

I början på september kommer jag även att delta vid Celsiusskolans utedag för niondeklassarna i Öjeparken och Mårtesgården. Ett tillfället att sprida information om vattnet och skogens betydelse för framväxten av våra byar och hälsingegårdar till våra ungdomar i kommunen.

Visning på linmuseet
Passa på att boka en guidad rundvandring på det charmiga linmuseet i brygstugan vid Lasses den 30/9. Visningar äger rum vid tre tillfällen (kl. 10, 12, 14) under dagen och inkluderar en tunnbrödsmörgås och kaffe för 100 kr/person. Anmäl dig via e-post till mig: frida.cronsioe@gmail.com eller via telefon: 070-631 20 06.

Det var allt för denna gång.

Vänliga hälsningar, Frida.

 

barnensdag1

barnensdag2