Print
Details: Category: Byn Långhed | Published: 08 May 2014 | Last Updated: 08 May 2014

Silfors sågverk

Silfors Sågverks Aktiebolag, ett verk om två ramar. Bolaget bildades år 1908 när bönder i Långhed övertog en gammal såg vid sjön Sillen I Långhed. Chef var disponent Olof Lindström.

Olof Lindström var sedan med bland dem som gjorde stora förlustaffärer i Alfta i början på 1920-talet, och sågen gick i konkurs och köptes efter segslitna förhandlingar av sågens bokhållaren C.O. Nyberg. Sedan började ett drygt men framgångsrikt arbete att få sågen på fötter igen.

Under 1940-talet arbetade här mycket folk. Det var liv och rörelse överallt. På vintrarna kom det 30-40 hästar per dag med timmerforor utmed basvägarna från skogarna. Ägaren C.O. Nyberg kände igen ljudet på hästarnas pinglor så han visste vem det var som kom. På somrarna flottades timret i Hässjaån och då var det mycket jobb med det, dels att stå efter ån och passa så det inte blev bröten och sedan vid Sillen med skiljningen då man skiljde ut gran och tall och timmer som skulle till andra ställen. Det var mycket folk anställt som mest arbetade ca. personer här och de hjälpte t. ex. till med att bära in ved och andra småsysslor och det var en gemytlig stämning på sågen. En sågverksarbetare tjänade då ca kr i månaden och idag tjänar en sågverksarbetare ca . När ungdomarna slutade skolan fick de jobb på sågen eller så fanns det andra sysslor inom jordbruket för dem.

Men så någon gång i slutet på 60-talet förändrades allt. Det blev stora rationaliseringar. Då blev det truckbrädgårdar, det blev slut med flottningen och allt timmer kom med bil. Det investerades i justerverk och jäktet ökade. Köpare som kom och skulle köpa virke tog ofta hyrbil från Arlanda och hade inte längre tid att vara kvar så länge. Det lite mer mänskliga lunket försvann och marginalerna blev mindre och mindre.

I början på 1980-talet gick det inte längre utan sågen gick i konkurs och har nu den senaste tiden följts av flera sågverkskonkurser i vår kommun.